Депресията – може ли да се прояви заради предменструалния синдром?
Три от всеки четири жени в детеродна възраст се оплакват от предменструален синдром, 7-10 дни преди настъпването на менструацията. От симптомите са засегнати повече жените на възраст между 20 и 30 години.

Синдромът се изразява в емоционални и физически промени на състоянието. Между 3-5% от тези жени изпадат в дисфория, болезнено понижено настроение. При тях се променя и поведението – забелязва се силна раздразнителност, неприязън към околните, негативно отношение. Възможно е да се появи лека агресивност. За дисфорията обаче не са характерни спад на психическата и двигателната дейност.

При предменструалното дистрофично разстройство е възможно да се отчете висока емоционалност, силен физически дискомфорт и разлика в типичното за жената поведение. Връзките между предменструалния синдром, предместруалното дистрофично разстройство и депресията все още не са ясни. Засега за фактор се приемат промените в хормоналните нива, които въздействат и на дейността на мозъка. Необходими са обаче и други допълващи фактори, според експертите.


Предлага ли се терапия...
Отчита се подобряване на състоянието при тези жени по време на предместруалния синдром, които се занимават с някакъв вид физически упражнения или медитиране. В случаите на по-силно изразено емоционално разстройство показно е медикаментозното лечение и груповата психотерапия. Препоръчва се овладяване на техники за справяне със стреса.


Бременността като причина за депресия при жените
Популярно е погрешното схващане дори и сред медицинските специалисти, че бременните жени са застраховани от лошо настроение. Уви, за съжаление, около тях не пърхат постоянно пеперуди. Депресията при бременните се среща почти толкова често колкото и при останалите жени. Кои фактори предразполагат състоянието:

  • при индивидуална склонност на жената към депресия, когато в миналото тя е страдала от такава,
  • при по-младите бременни се отчита по-висока склонност към депресия,
  • дали жената живее сама или е заобиколена от близки също е фактор, самотните бременни изпадат в състоянието,
  • дали бъдещата майка може да разчита на морална подкрепа от страна на близките също е фактор - ако близките й са настроени срещу постъпките й, намеренията й, избора й да създаде семейство,
  • при конфликт с партньора,
  • несигурност относно бременността и появата на детето.



При депресия по време на бременността се наблюдава спад в желанието на жената да се поддържа, обикновено тя не следва предписанията и препоръките на лекаря, има проблеми със съня – страда от безсъние или прекалена сънливост, нарушен е апетитът й.
Депресията през бременността често е причина бъдещата майка да посегне към цигарите, алкохола, лекарства без предписание и основание.
Изпадането в депресивно състояние от бъдещата майка обикновено е свързано с проблеми при бебето.

Не бива да се подминава и фактът, че и самата бременност може да предразположи проявата на депресивно състояние при жената или да влоши симптомите.

Отчита се и следната закономерност – много вероятно е след раждането жената да изпадне в следродилна депресия при наличие на такива симптоми през деветте месеца преди това.


Как би могла да се избегне депресията през бременността?
Действително грижите по поява на бебето са стресиращи. Раждането на детето е свързано и със съществена промяна в начина на живот. В стремежа да се осигури всичко необходимо и се посрещнат нуждите на бъдещото семейство бременната трябва да постави като пръв приоритет здравословното си състояние. Така че, ако трябва намалете малко темпото, редуцирайте броя на трудните ангажименти и задачи и задължително отделяйте време за почивка.

Споделянето е важна част за доброто самочувствие на бременната жена. Нека близките бъдат достатъчно добри и изтърпят малко приказките за бебешки чорапки, ритничета, главоболие и гадене. Първите трепети са толкова приятни, а по отношение на неприятните – добрите думи от близък винаги могат да окуражат. 

При изпитване на постоянна тревожност по-добрият вариант е да се потърси психотерапевт, вместо състоянието да се задълбочи.
Дори и да се наложи медикаментозна терапия, повечето съвременни антидепресанти не са опасни за бебето, най-малкото по отношение на краткосрочния ефект. Дългосрочните ефекти все още се изследват. Рисковете зависят и от вида на лекарството. Подобна информация все пак е ценна за редките случаи, когато нелекуваната депресия води до сериозни рискове за майката и бременността. Тази насока обаче е изцяло под ръководството на медицинските специалисти.


Следродилна депресия
През последното десетилетие често се споменава за този вид депресия и у нас, така че тя не е непозната за младите семейства. Терапията е същата, каквато се предприема при всяка друга форма на депресия – психотерапия и/или прием на медикаменти. Когато жената кърми, то лекарят преценява ползите и рисковете от използването на лекарствата. Отчетеният брой проблеми при майките, грижещи се за кърмачета и приемащи антидепресанти, е несъществен.

 


Продължението очаквайте скоро