zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини за зимата



Витамини за зимата

Как да се преборим със зимната депресия като разнообразим диетата си.

14 февруари 2012, здраве.bg

Някои витамини повлияват пряко различни неблагоприятни състояния. Зимната депресия или на медицински език сезонното афективно разстройство, се предизвиква обикновено от студа, липсата на слънчева светлина и заседяването на закрито, бягайки от ниските температури. Симптомите включват проблеми със съня, депресия, силен глад за въглехидрати, социално оттегляне и повишен апетит.

Макар че в някои случаи зимната депресия изисква да се обърнем към лекар или терапевт за преодоляването на симптомите, има някои витамини, съответно храни, които могат да ни помогнат да ограничим проблемите с депресията, апетита и безсънието.

Кобаламин

Кобаламинът е другото название на витамин В12, който се съдържа в най-голямо количество в червените меса, пилешкото, рибата, млякото, сиренето, яйцата. Този витамин е достъпен и под формата на хранителна добавка, обикновено като част от таблетките В-комплекс.

Кобаламинът е нужен за успокояването на нервната система, което може да помогне за разрешаване на проблемите със съня, свързани със зимната депресия. В12 подпомага и производството на ацетилхолин – невротрансмитер в мозъка, който помага за стабилизиране и подобряване на настроението.

Витамин В6

Витамин В6, наричан още пиридоксин, може да помогне за производството на серотонин в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, който подобрява настроението и облекчава депресията, свързана със сезонното афективно разстройство. Можем да увеличим приема на витамин В6 като приемаме хранителни добавки В-комплекс или като консумираме някои храни: спанак, пшеничен зародиш, орехи, банани, яйца, слънчогледови семки.

Ниацин

Ниацинът, или витамин В3, помага за подобряването на кръвообращението в кръвоносните съдове и мозъка....

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.