zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 билки ефективни срещу депресия



5 билки ефективни срещу депресия

Тези растения помагат за облекчаването на симптомите на депресията по-ефективно дори от някои лекарства-антидепресанти.

здраве.bg

Депресията е широко разпространено състояние и засяга милиони хора по света, много от които са убеждавани от фармацевтичната индустрия, че серотониновите лекарства и другите антидепресанти са единственото възможно лечение.

Истината е, че има множество билкови алтернативи, които доказано помагат за подобряването на симптомите на депресия по естествен начин и без да предизвикват странични ефекти.

Златен корен
(Rhodiola rosea)

Златовръх или както още е известен златен корен е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и дори за подобряване на настроението и облекчаване на депресията. Поради това билката се счита за адаптоген, натурално вещество, което помага за нормализирането на отговора на тялото към стреса и поддържа оптималната хомеостаза като балансира имунната система и ендокринните хормони.

Многобройни научни изследвания, показват, че златовръх може безопасно да се използва за намаляване на нужното за възстановяване време след тренировка, за подобряване на вниманието и паметта, физическото състояние и изпълнение, за стимулиране на психомоторните функции и за облекчаване на депресията и тревожността.

Жълт кантарион
(Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион, растящ в умерения и субтропичния регион, се е използвал отдавна от най-различни култури за лечение на депресия. Според резултатите от различни изследвания тази билка е поне толкова ефективна при лечението на умерена депресия, колкото стандартните антидепресанти, но потенциалните странични ефекти при нея са по-малко.

Когато се приема като цялостен екстракт, жълтият кантарион помага и за облекчаването на проблемите със съня...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.