zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След 12 години депресията ще е причина №2 за смъртността



След 12 години депресията ще е причина №2 за смъртността

Краткият зимен ден увеличава случаите на депресия през студените месеци.

здраве.bg

Към 2020 г. депресията ще заеме второто място сред причините за инвалидност и смъртност на хората по целия свят, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО).

Според експертите, депресията по-често от другите болести ще води до летален край. Тя все по-масово ще провокира и заболявания на вътрешните органи, и пристрастеността към алкохола и наркотиците.
Днес около 15% от хората, страдащи от хронична депресия, завършват живота си със самоубийство, а всеки пети прекарва депресия без да се обърне за помощ към специалист.

Експертите на СЗО отбелязват, че предразположеността към депресия има генетичен характер и този тип хора рискуват да пострадат от това заболяване 4 пъти по-често в сравнение с останалите.

Според разбирането на психиатрите, в основата на депресията стои стресът. През последните години устойчивостта срещу него на хората по целия свят намалява обратно пропорционално на неговото увеличаване във всекидневния живот.
Специалистите от СЗО обръщат внимание и на факта, че депресията е особено опасна през зимата, когато по-краткият ден способства за нейното развитие.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.