Новини и статии

Нездравословните храни предизвикват и депресия

Публикувано в: Психично здраве, Хранене и диети 2 November 2009

Junk food

Британски учени са открили връзка между вредните храни и депресивните състояния, съобщи Би Би Си. В изследването, публикувано в British Journal of Psychiatry, са взели участие 3500 доброволци на средна възраст.

Участниците са разделени на две групи - едните консумирали плодове, зеленчуци, риба и др. полезни храни (пресни и/или органични), а другите - сладки неща, пържени храни, високомаслени млечни продукти, месо и др.(преминали топлинна или друга обработка - добавяне на сол, захар и т.н.). След като са взети предвид фактори като пол, възраст, образование, физическа активност, вредни навици и хронични заболявания, е установено наличието на бъдещ риск от депресия в зависимост от диетата.

Тези, които консумират повече полезни храни, имат 26% по-малък риск от депресия в сравнение с любителите на вредни храни, които са с 58% по-застрашени.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13984 seconds