Ezine.bg»Статии»Здраве»Безсънието може да е симптом на депресия

Безсънието може да е симптом на депресия

Нина НордНина Норд
Джедай
2k346
Безсънието може да е симптом на депресия

Въпреки че от депресия страдат хиляди хора всяка година, все още не е ясно как точно възниква тя. При тежка депресия човек губи желание за хранене, сън и дори може да направи опит за самоубийство.

Симптомите на депресията зависят най-вече от човека. Обикновено те включват липса на интерес и удоволствие от нормалните ежедневни занимания, раздразнителност, намалено либидо, липса на концентрация, безсъние, хронична умора, желание за плач, главоболие, чувство за безнадеждност, нежелание за контакт с хора.

Депресията атакува хора от всички възрасти и социален статус. Много от случаите на депресия са предизвикани от разбалансиране на хормоните и това може да се дължи на генетична обремененост.

Психотравма в детството, внезапно припомнена, както и загуба на работа, раздяла с любим човек, финансови неприятности и развод често причиняват депресия.

Безсънието може да е симптом на депресия

Хормоналната депресия се получава след раждане и по време на менопаузата. Ако се остави без лечение, депресията може да причини големи емоционални и здравословни проблеми.

Това може да причини проблеми с алкохола, необуздан гняв, социална изолация, проблеми в работата, както и желание за самоубийство. Понякога депресията се проявява и в други форми.

Сред тях са биполярното разстройство, което се характеризира с резки смени на настроението, сезонно психично разстройство, което се характеризира с липса на настроение и нервност през зимните месеци.

Ако симптомите на депресия продължат повече от две седмици, трябва задължително да потърсите лекарска помощ. Това важи особено силно за случаите, когато имате повече от пет от симптомите на депресия и най-вече загубата на интерес към всичко, което се случва.

Депресията се лекува с психотерапия и медикаменти, но по-добре е да заложите на първото, освен ако случаят не е наистина много сериозен.

Ако имате приятел, който е в депресия, направете всичко възможно той да се чувства добре и да усеща подкрепата ви. Приятелското рамо е едно от най-важните неща за успешното преодоляване на депресията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
M
M
10.07.2013 15:01
Поздравления за това, че искате да насочите вниманието на хората към една толкова важна тема и още повече препоръчвате психотерапия като вариант за лечението й, но много ви моля да прецезирате статията и като минимум да публикувате информация, която е потвърдена от специалист.
На първо време - биполярното афективно разстройство - НЕ се получава от депресия като такава.
Второ, помощ от специалист може да се търси ако симптомите на депресията не са преминали за период от ШЕСТ седмици, а не две.
Трето, такова нещо като хормонална депресия след бременност не съществува
С пожелания за успех
0
0