Двойно повече играчи имат симптоми на депресия след спирането на футбола

Двойно повече играчи имат симптоми на депресия след спирането на футбола

© Associated Press

Асоциацията на професионалните футболисти (ФИФПро) предупреди за рязко увеличение в броя на играчите със симптоми на депресия след спирането на спорта заради пандемията от коронавирус.


В проучване на ФИФПро 13% от мъжете и 22% от жените са заявили, че страдат от липса на интерес, апетит, енергия или самочувствие. За няколко месеца броят на футболистите със симптоми на депресия се покачва двойно спрямо резултатите в подобно изследване, проведено през декември и януари.


В допълнение 18% от анкетираните жени и 16% от запитаните мъже съобщават, че показват признаци на тревожност като притеснение и напрежение, като резултатите нарастват съответно от 11% и 7.5%.




В изследването са участвали състезатели от 16 държави. Анкетирани са 1134 футболисти от мъжки пол на средна възраст 26 години и 468 жени на средна възраст 23 години.


"Изведнъж младите мъже и жени във футбола трябва да се справят със социалната изолация, спирането на професионалния им живот и съмненията за своето бъдеще", каза главният лекар на ФИФПро Винсент Гутебарж, цитиран от "Ройтерс".


Той уточни, че въпреки несигурността, която изпитват играчите в момента, близо 80% от анкетираните имат достъп до достатъчно ресурси и подкрепа за психичното си здраве, като помощта най-често идва съответните национални асоциации на футболистите.


Наскоро ФИФПро предупреди, че играчите са предразположени към проблеми с психиката и несигурността, породена от пандемията, ще влоши още повече здравето им. Генералният секретар на организацията Йонас Баер-Хофман отново заяви, че много футболисти са били на ръба на преживяването още преди кризата.


"Средната продължителност на договорите е под две години, а средният доход е близък до този на широката общественост. Много футболисти са изключително зависими от своите футболни умения и не са подготвени за това, което ще дойде", каза Баер-Хофман.


Всичко, което трябва да знаете за: